Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belgeyi ziyaretçileriyle buluşturan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ilk olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde açıldı. 1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda yoluna devam eden Müze, açıldığı günden bu yana ülkemizin en fazla ziyaret edilen müze evlerinden biri oldu. Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 2009 yılında güçlendirme, restorasyon ve konservasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Müze, 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilenmiş yüzü ve çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden konuklarını ağırlamaya başladı. Okurlarını, Sait Faik’in yazınsal ve ruhsal dünyasında bir yolculuğa çıkaran müze ev, yazarın vasiyeti doğrultusunda ücretsiz olarak hizmet veriyor. Ömrünün son günlerinde çeşitli edebiyat matinelerine katılan Sait Faik Abasıyanık, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın teşvikiyle 1954’te Darüşşafaka Lisesi'nde düzenlenen bir edebiyat matinesine katılır ve ortamdan çok etkilenir. Matineden sonra o zaman İstanbul’un Fatih semtinde bulunan Darüşşafaka’yı gezen Sait Faik, orada okuyan çocuklarla ilgilenir ve onları çok takdir eder. Eve döndüğünde annesi Makbule Abasıyanık’a mal varlıklarını, babası hayatta olmayan çocuklara çok güzel olanaklar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka'ya bağışlamayı teklif eder. Makbule Hanım, yazarın ölümünden sonra, 8 Kasım 1954'te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Sait Faik Abasıyanık Müzesi yapılması koşuluyla Burgazada’daki köşkü Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakır. Darüşşafaka Cemiyeti, kendisine 1964 yılında intikal eden bu vasiyete titizlikle sahip çıkarak, Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla 22 Ağustos 1959’da halka açılan müze evin bakım, onarım gibi sorumluluklarını üstlenir. Vasiyetinde, oğlunun adına her yıl bir hikâye armağanı verilmesini şartına da koşmuş olan Makbule Hanım’ın bu isteği de 1964’ten bu yana Darüşşafaka Cemiyeti tarafından yerine getirilmektedir.

Giriş Kat

Giriş Kat

Bu katta, Makbule Abasıyanık ın vasiyetini okurken, Misafir Odası, Yemek Odası bölümlerini gezerek bu bölümlerdeki panolarda yazarımızın Nazım Hikmet, Bedri Rahmi, Halet Çambel ve Darüşşafaka Cemiyeti ile ilgili anılarını okuyabilirsiniz.

Birinci Kat

Birinci Kat

Bu katta; Yatak Odası, Yaşam Öyküsü bölümleri ve Kitaplık bulunmaktadır. Yatak Odası bölümünde Sait Faik in kişisel eşyalarını görebilirsiniz. Diğer odalarda yaşam öyküsünü okurken, vitrinlerde özel eşyaları inceleyebilirsiniz.

Çatı Katı

Çatı Katı

Muhteşem bir manzara ve Sait Faik in mektuplarını bu katımızda bulabilirsiniz. Ayrıca yazarın adada geçirdiği günlerdeki yaşamı ile ilgili bilgiler, ünlü şapkaları ve balıkçılık malzemelerini ve Sait Faik Hikaye Armağanı bölümlerini inceleyebilirsiniz.

Bodrum Kat

Bodrum Kat

Bu bölümde 20-30 kişiye kadar ziyaretçimizi ağırlayabileceğimiz etkinlik salonumuz bulunmaktadır. Ayrıca Sait Faik in kitapları, dergileri; Sait Faik hakkında yazılan kitaplar ve yabancı dile çevrilen kitaplarının bulunduğu araştırma bölümü bulunmaktadır.

Üzgünüz. Müzeye ait kayıtlı eser bulunmamaktadır.
Çayır Sokak No:15 Burgazada Adalar İstanbul
0216 381 20 60
Ücretsizdir.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Pazartesi ve Salı günü hariç saat 10.30-18.00 arasında gezilebilir.
Müze Asist - Sesli Sanal Müze Rehberi

Müzeasist

Müzeasist mobile uygulumamızı AppStore veya Play Store dan indirebilirsiniz